Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

...ρουφιάνων, δολοφόνων και βασανιστών

Στα πλαίσια του ιδεολογικού πολέμου που διεξάγει όλο και εντονότερα η εξουσία προς κάθε πολιτικό χώρο που την απειλεί έχει καθιερωθεί ο χαρακτηρισμός «κουκουλοφόρος». Ετυμολογικά κι ερμηνευτικά στα νέο-ελληνικά λεξικά αναφέρεται κουκουλοφόρος: ο [kukulofóros] O18 : άτομο που έχει καλυμμένο το κεφάλι του με κουκούλα, έτσι ώστε να μην είναι δυνατό να αναγνωριστεί [λόγ. κουκούλ(α) -ο- + -φόρος]. Άρα υπό αυτή την έννοια όλοι ήμασταν κάποια στιγμή κουκουλοφόροι. Η «πολιτική» (λέμε τώρα) ή καλύτερα, η καθεστωτική σημασία της λέξης αναφέρεται για να προσδιορίσει συνήθως άτομα του ακροαριστερού και του αναρχικού χώρου που καλύπτοντας (για λόγους αυτοάμυνας) τα πρόσωπά τους επιδίδονται σε παραβατικές για τα υπάρχοντα πλαίσια νομιμότητας ενέργειες (είδαμε στη πράξη ότι το ίδιο ΔΕΝ ισχύει για όλους τους πολιτικούς (με εισαγωγικά ή χωρίς) χώρους, έστω κι αν πράττουν το ίδιο ακριβώς, όπως για παράδειγμα στα επεισόδια που έγιναν στις 2/2/2007 τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «ακροδεξιούς και κουκουλοφόρους»). Εν πάση περιπτώσει, εδώ πρέπει να δούμε ποιος είναι «κουκουλοφόρος» γιατί τελευταία οι σημασίες συγχέονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Θεσσαλική Ηχώ (Φ. 16853, έτος κυκλ. 53, 16/12/2008) ο υπουργός (κατά της) Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης απέστειλε έγγραφο non-paper στα γραφεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλίας με εντολή να συγκεντρώσουν στοιχεία των εκπαιδευτικών που κατέβηκαν στις διαδηλώσεις της μαθητικής κοινότητας για τη κρατική δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Εν ολίγοις, αν το δημοσίευμα ευσταθεί, το κράτος ζητά από τα θεσμικά του όργανα που το ίδιο τοποθέτησε (το πώς είναι μια άλλη κουβέντα) να φορέσουν τις (κρατικές) κουκούλες και να «δώσουν» όποιον τόλμησε να εναντιωθεί. Από τη μία, αυτό ερμηνεύεται ως τακτική τρομοκράτησης της κοινωνίας. Από την άλλη, δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας που έχει φορέσει το «δημοκρατικό» της κοστούμι για να κρύψει τα συγκεντρωτικά χαρακτηριστικά της.

Το κράτος στέλνει μήνυμα στα «απείθαρχα» μέλη της κοινωνίας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το σημείο έχει χτιστεί το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται θεσμικά το κράτος. Ίσως είναι υπερβολή, αλλά τέτοιες πρακτικές μας φέρνουν πολύ πίσω, σχεδόν 40 χρόνια. Μάλλον η αποχουντοποίηση δεν έφτασε στο τέρμα της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι λογικές χαφιεδισμού και πρακτικές φακελώματος πολιτικών φρονημάτων δεν είναι σε καμιά περίπτωση χαρακτηριστικά δημοκρατικά συντεταγμένης πολιτείας, αλλά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας που βασίζεται στη δημιουργία φοβικού συνδρόμου, στη κρατική τρομοκρατία, στη λείανση της ριζοσπαστικής συνείδησης και στη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Οι πραγματικοί κουκουλοφόροι δραστηριοποιούνται στην ίδια κοινωνία με εμάς. Δεν είναι αυτοί που θέλουν τα ΜΜΕ, η ΝΔ, οι τηλεπλασιέ και το ΚΚΕ. Είναι οι ρουφιάνοι που η εξουσία τους φοράει τη κουκούλα. Με το αζημίωτο φυσικά…



*Ο Στυλιανίδης δημιούργησε ηλεκτρονική διεύθυνση ώστε να στέλνουν εκεί τους προβληματισμούς τους οι μαθητές. Αν τυχόν βρει χρόνο από τα μπουζούκια και τα ξενύχτια και διαβάσει τα mail, πώς είμαστε τόσο σίγουροι οτι δεν θα φακελωθούν οι προβληματισμένοι μαθητές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η τέχνη δεν αναπαριστά αυτό που βλέπουμε. Μάλλον μας κάνει να το δούμε. (P. Klee)

Η τέχνη δεν αναπαριστά αυτό που βλέπουμε. Μάλλον μας κάνει να το δούμε. (P. Klee)